Zaščitimo naše oči med branjem

Sončna bralna očala

Užitek pri branju dobre knjige je nekaj res izjemnega. Izkušnja je še posebej edinstvena, če beremo na naši terasi v poletnih dneh, na plaži in drugje, kjer je svež zrak in sonce. Na žalost pa se pri tem pojavi nevarnost iritacije naših oči. UV žarki so dokaj škodljivi za naše oči, saj nam lahko povzročijo dokaj veliko neugodnosti. Tudi ob manjši izpostavitvi sončnim žarkom je mogoča iritacija, suhost in bolečine v očeh, ko beremo knjigo, časopis, brskamo po spletu na svojem telefonu ipd. Najboljšo zaščito nam nudijo sončna bralna očala, ki so tudi certificiran medicinski pripomoček.

Bralna sončna očala z dioptrijo

Moderna sončna bralna očala je mogoče kupiti z različno dioptrijo. To je izredno pomembno za ljudi, ki imajo težave z vidom. Pri veliko ljudeh je opazno poslabšanje vida po štiridesetem letu starosti. Takrat bomo morda potrebovali korekcijska očala z dioptrijo, da lažje vidimo črke ter druge majhne predmete in simbole v vsakodnevnem življenju.

Sončna bralna očala
Sončna bralna očala so certificiran medicinski pripomoček

V poletnih in drugih sončnih dneh si lahko življenje močno olajšamo z uporabo sončnih bralnih očal z dioptrijo. Obenem pa bomo vedno lahko uživali v sproščenem pogledu na daljno oddaljene predmete, saj očala uporabljajo bifokalne leče.

Bifokalne leče za pogled na bližnje in oddaljene predmete

Zadnja leta je znanost močno napredovala v svetu leč za očala. Zelo popularne so postale bifokalne leče, ki nudijo enak nivo udobja in zaščito pred soncem, kot druga sončna očala. Imajo pa veliko prednost, ki pa je omogočanje vida na daljše in krajše razdalje.

Video: Priročnik za leča za očala: Vrste in materiali leč

To storijo tako, da so deli leč razdeljeni na spodnji in zgornji del. Spodnji del nudi oster vid na kratke razdalje, kar je idealno za branje, opravljanje številnih ročnih del ipd. Zgornji del pa je namenjen pogledu na oddaljene razdalje, saj nima povečave ter ne vpliva na ostrino vida.

Sončna bralna očala z in brez recepta

Dandanes se lahko dolgo časa zamudimo, če moramo čakati na obisk optometrista ali oftalmologa. To v večini primerov ni potrebno, če potrebujemo samo bralna očala. V večini primerov jih lahko pridobimo brez potrebe po receptu. Seveda pa je tudi možno, da nam jih predpiše očesni zdravnik. Sama očala so ugodna za nakup in kakovostna. 

Pri izbiri očal za branje imamo na voljo številne izglede. Tako lahko izberemo točno tak model, ki naj bo najbolje vizualno ustrezal. Vsa očala so narejena tako, da so najbolj udobna za nošnjo med branjem. Tako hitro pozabimo, da jih sploh nosimo in lahko uživamo v branju knjige ali drugega čtiva.

Če se veliko zadržujete na soncu se pri vas lahko pojavijo nova kožna znamenja. Vsakdo ima nekaj kožnih znamenj različnih barv, starostne pege, pegice, obarvane bradavice … Nekatere so popolnoma nenevarna zdravju, druge predstavljajo tveganje. Preberite več v članku: Odstranitev znamenj je včasih nujno potrebno.