Največje napake pri nakupu korekcijskih očal

Ni dobro, da ste preveč hitro zadovoljni z izbranim okvirjem. Zavedati se je treba, da marsikdo korekcijska očala nosi ves čas, kadar ne spi. To pomeni sedem dni na teden po več kot 15 ur na dan. Pri izbiri okvirja bodite zato čim bolj zahtevni.

Precejšnje tveganje je imeti samo ena očala oziroma sila neprijetno je, če ostanete brez njih. Stara stekla se vam zato splača shraniti, saj se lahko montirajo v drug okvir. Če ste na primer uporabljali očala za branje in se vam je zvišala bližinska dioptrija, boste s starimi stekli lahko lepo delovali ob računalniku, v kuhinjskem prostoru, v delavnici.

Precejšnje tveganje je imeti samo ena očala oziroma sila neprijetno je, če ostanete brez njih. Stara stekla se vam zato splača shraniti, saj se lahko montirajo v drug okvir.

Pomen starih stekel pri izbiri novih očal

Po korekcijska očala na dogovorjeno mesto vedno pridite sami, po njih pa ne pošiljajte svojih znancev. Čeprav ste okvir že dodobra preizkusili pri izbiri, je precej verjetno, da se je nastavitev ob montaži stekel vsaj minimalno spremenila. Napačna nastavitev pa vsekakor lahko pomeni neostro sliko, prav tako glavobole, bolečine na nosu ter za ušesi. Optik vam bo zato očala vedno natančno prilagodil ter vas povprašal po osebnih željah. Samo natančno prilagojena očala pa lahko dovolj koristno služijo tako, kot je treba.

Vrste in materiali očalnih stekel z dioptrijo

Očalna oziroma dioptrijska stekla, ki se nosijo v korekcijskih ali pa v sončnih očalih, se delijo na tri glavne vrste. To so enožariščna stekla, dvožariščna in večžariščna ali polarizacijska. Prva vrsta stekel omogoča jasen ter udoben vid na točno določeni razdalji. Dvožariščna stekla za očala učinkovito služijo za gledanje na blizu in na daleč. Zgornji del stekla ima vašo dioptrijo, ki ustreza daljavi, spodnji del stekel pa ima dioptrijo, ki služi vaši želeni bližini.

Večžariščna ali progresivnna očalna stekla pa omogočajo, da lahko vidite vse razdalje – na daleč, na vmesne razdalje in na blizu. Takšna korekcijska ali sončna očala z dioptrijo se uporabljajo za branje, za delo za računalnikom, ne nazadnje še za vožnjo z avtomobilom. Osebe, ki uporabljajo tovrstna korekcijska očala, so še toliko bolj zadovoljni, ker jim ni treba nositi dvojnih očal.