Kdo je pravzaprav okulist?

Okulist je zdravnik – specialist oftalmologije, ki deluje na področju zdravljenja očesnih bolezni. Usposobljen je za pregled pacienta, določitev vrste očesne bolezni, ki pacienta pesti, in seveda za zdravljenje te bolezni, zato lahko poklic okulista opravlja le oseba z zaključenim študijem na Medicinski fakulteti ter s specializacijo iz oftalmologije.

Med statistično najpogostejše očesne bolezni, s katerimi se srečujejo okulisti, sodijo na primer povešene veke, vnetja vek, poškodbe roženice, različne bolezni mrežnice in vidnega živca, razvoj katarakte oziroma sive mrene, tumorji in motnje vida. Glede na diagnozo lahko okulist pacientu predpiše primerne kapljice ali mazilo ter očesne pripomočke, kot so vse vrste očal (npr. bralna očala) in kontaktnih leč, lahko pa ga napoti na operativni poseg ali na podroben pregled k drugim specialistom, saj težave z vidom pogosto povzročijo druge bolezni, ki prizadenejo vid. Tu govorimo zlasti o sladkorni bolezni, visokem holesterolu, visokem krvnem tlaku in celo o boleznih določenih notranjih organov.

Preberite si še naslednji članek: Parodontoza prizadene podporne strukture zob

Mnogim ljudem je parodontologija neznana veja zobozdravstva. A po drugi strani je večina že slišala za vnetje dlesni (gingivitis) ali parodontozo (parodontitis), saj poleg kariesa predstavljajo ene najpogostejših težav v ustni votlini.

Prvi pregled pri okulistu

Prvi pregled pri okulistu, ki naj bi pomenil natančnejšo kontrolo vida, se priporoča že pri otroku, starem približno tri leta. Dokazano je namreč, da se ostrina vida najbolj intenzivno razvija od rojstva do šestega leta starosti. Zato naj bi bil to skrajni čas za ugotavljanje in/ali odpravljanje motenj vida, saj je mogoče z različnimi posegi na ostrino vida zadovoljivo vplivati. Za pregled otroka pri okulistu je navadno potrebna napotnica, saj ta pregleda vse dele očesa, tudi zunanje.

Kako poteka splošni pregled pri okulistu?

Okulist se s pacientom najprej pogovori o težavah, ki jih ta ima. Če gre za otroka, se o tem pogovori s straši. Nato pacientu z aparatom za merjenje očesnega pritiska izmeri očesni pritisk, določi še širino zenice, pregleda očesno ozadje ter s pomočjo posebne „tablice“, na kateri so običajno izpisane številke ali črke, določi ostrino vida. Na koncu pregleda postavi diagnozo in predpiše terapijo.

Rezultati njegovega dela so torej ustrezno pregledan pacient, postavljena diagnoza in predpisana terapija.

Kakšno vlogo naj ima pri izbiri psihoterapije cena? Je smiselno izbrati čim cenejšo psihoterapijo? Zakaj sploh plačati pogovor? Preberite več …

Indeks telesne teže je antropološka mera, ki je definirana kot telesna masa v kilogramih, deljena s kvadratom telesne višine v metrih. Preberi več …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *