Spoznajte postopek pridobitve očal na recept

očala na recept

Postopek pridobitve očal na recept je pri nas delno krit s strani zdravstvenega zavarovanja. Postopek je povsem jasno strukturiran, obenem je sestavljen iz več korakov.

V nadaljevanju vam predstavljamo, kako lahko pridobite očala na recept. Za začetek boste morali obiskati specialista oftalmologa v javni zdravstveni mreži – v zdravstvenem domu ali v bolnišnici, pooblaščenega izvajalca v privatnem sektorju oziroma koncesionarja. Sam strošek pregleda je pokrit s sklenjenim zavarovanjem. Za pregled se morate prej najaviti, da se vas vpiše v čakalno vrsto. Ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika, zadosti je zdravstvena kartica.

Izdaja naročilnice in obisk optika

Ko se boste odločili za recept za očala, boste morali torej najprej obiskati specialista oftalmologa. Ta bo po ugotovljeni potrebi izdal naročilnico za pripomoček, ki točno določa vrsto pripomočka za izboljšanje vida.

Očala na recept v pogodbeni optiki
Očala na recept vam predpiše oftalmolog ter jih v delnem ali polnem znesku krije zavarovalnica v roku 30 dni od izdaje recepta.

Z naročilnico za očala na recept se boste nato oglasili v pogodbeni optiki. Sama naročilnica pa je veljavna 30 dni od izdaje. Če vam veljavnost poteče, morate po novo naročilnico za očala na recept.

Kdo je upravičen do očal na recept?

Očala veljajo za zelo pomemben pripomoček. Ljudem pomaga pri težavah z vidom. Sestavljena so iz korekcijskih stekel in korekcijskega okvirja. Očala na recept so pri nas torej del zdravstvenega sistema, dostopna so pod določenimi pogoji in seveda do določenega zneska.

Oseba, ki želi očala na recept, mora imeti zavarovalni status. Sklenjeno mora torej imeti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Sama upravičenost je odvisna od določenih okvar ali pa od bolezni oči. Vse omenjeno določa poseben pravilnik obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Posebna pravila veljajo za bralna očala na recept. Ta so na recept dostopna šele, ko dopolnimo 63 let. Prav tako so do recepta za očala upravičeni otroci, mladostniki, telesno in duševno prizadeti odrasli, invalidi pa tudi posamezniki z določenimi boleznimi.

Očala na recept kot korekcijska očala

Še preden se podate v raziskovanje, kako pridobiti recept za očala, morate najprej vedeti, kaj očala na recept sploh so.

Optometristka pojasni kako prebrati recept za očala – kakšne refrakcijske napake so navedene na receptu

To so korekcijska očala, ki se uporabljajo za izboljšanje pa tudi za kompenzacijo slabovidnosti, torej za kratkovidnost, daljnovidnost in podobno. Recept za očala vam predpiše oftalmolog. V delnem ali polnem znesku pa jih krije zavarovalnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *