Kaj je bolje izbrati – naravno ali umetno božično drevo

Kakovostno umetno božično drevo

V preteklosti je bilo skorajda povsem samoumevno, da je bila novoletna smrečica naravna. Potem pa so umetne različice povzročile pravi bum efekt. Na trgu so se pojavile v skorajda vseh barvnih odtenkih in velikostih. Ključna prednost umetnega drevesca pa je zagotovo ta, da ga ni potrebno vsako leto menjati. V tem hipu pa se v prav vseh pogledih ponovno vračamo nazaj k naravi. To ne velja samo za praznično okraševanje, temveč tudi za hrano, kozmetiko, gradnjo in še kaj drugega.

Kaj je torej boljša izbira: naravno ali umetno božično drevo? Vse kaže, da se morate odločiti kar sami.

Umetna praznična drevesca z dolgo življenjsko dobo

Po pojavu umetnih različic drevesc se je začetek okraševanja na sploh zamaknil kar na začetek decembra. To pa ni nič čudnega, saj ima umetno božično drevo zelo dolgo življenjsko dobo. Tudi po nekaj tednih ne spremeni barve in niti oblike. Dejstvo je tudi to, da večina med njimi ne deluje prav nič umetno. Na prvi pogled se zdijo kot naravne smrečice. Veje in iglice tistih prazničnih drevesc, ki izgledajo najbolj naravno, so izdelane iz polietilena. Pri proizvodnji se uporabljajo kalupi, ki posnemajo naravne veje. Vsekakor pa je cena za takšno božično drevo lahko kar precej visoka.

Umetno božično drevo
Okraševanje božičnega drevesa v krogu družine

Najpogosteje pa je umetna smreka narejena iz polivinilklorida. Ta je cenovno precej dostopnejši. Na sploh se cene za umetna drevesca pričnejo nekje pri deset evrih, zgornja meja pa ni natančno določena. Najbolj kakovostno umetno božično drevo vas lahko stane tudi 1000 evrov.

Največja prednost umetnega okrasja je torej daljša življenjska doba v primerjavi z naravnim. Z njih praviloma ne odpadajo iglice. Ob koncu praznikov jih lahko preprosto pospravimo in primerno shranimo za prihodnje leto.

Naravna drevesca so večinoma vzgojena umetno

Tudi pri nas se v zadnjih nekaj letih pogosteje odločamo ponovno za naravna drevesca. Med njimi prevladujejo predvsem jelke ter smreke. Kupimo jih lahko v trgovskih centrih ali pa na tržnicah. Na voljo so v različnih velikostih, večinoma so vzgojena umetno.

Kako izbrati pravo božično drevo za svoj dom

Prav tako naravna novoletna drevesa v prazničnem času vzgaja precej slovenskih podjetnikov ter zasebnikov. Drevesa, vzgojena za prodajo,