Bipolarna motnja kot bolezen dveh obrazov

Manična depresija ali bipolarna motnja sodi med psihiatrične motnje. Pri njej prihaja do izmenjave dveh razpoloženjskih stanj. Izmenjujeta se depresija in manija. Tovrstno bolezen si lahko najlaže predstavljamo kot bolezen dveh obrazov. Ko je prizadeta oseba v fazi depresije, je žalostna, brezvoljna, utrujena, prazna. V manični fazi pa je pretirano evforična. V tem primeru zanjo ni nobenih ovir. Je nadpovprečno dobre volje in prav nič utrujena.

Simptomi ter znaki za bipolarno motnjo so lahko zelo različni. Ključni znaki depresije so torej žalost, brezup, občutek krive, praznina, črnogledost, izguba veselja, težave s spanjem, izguba teka, razdražljivost, prebavne motnje, misli o smrti in samomoru.

Po drugi strani pa je manija nasprotje depresiji. Manična oseba ima izjemno veliko energije, je pretirano samozavestna, odločna, nerazsodna, prepirljiva, lahko tudi zelo nasilna. Spanca v resnici sploh ne potrebuje. Budna je lahko tudi po več dni skupaj. Je nenehno v gibanju.

Manična depresija ali bipolarna motnja sodi med psihiatrične motnje. Pri njej prihaja do izmenjave dveh razpoloženjskih stanj.

Blažja oblika manije

Bipolarna motnja lahko vključuje tudi hipomanijo. To je v resnici lažja oziroma blažja oblika manije. Ima zelo podobne simptome, toda precej manj izrazite. Ne nazadnje je v to bolezen vključena še tako imenovana ‘mešana’ oblika. Pri tej obliki pa so simptomi manije in depresije prisotni hkrati. Čez dan razpoloženje prizadete osebe torej ves čas niha. Oseba se torej lahko počuti razdražljivo ali pa vznemirjeno, obenem pa nemirno ter depresivno. Ima precejšnje težave s spanjem in velike spremembe v apetitu.

Na eni strani je poznana klasična bipolarna motnja. Pri njej se epizode manije in depresije ponavljajo. To vrsto bolezni lahko poimenujemo tudi kot bipolarna motnja tipa 1. Pri nekaterih ljudeh se v tem primeru ne razvije izrazita manija, ampak samo blažja oblika, torej hipomanija. Ta se ciklično menjava z depresijo.

Za bolnike z bipolarno motnjo je na sploh značilno, da se manija in depresija lahko zelo različno izmenjujeta. Navadno je depresivnih faz več in trajajo dlje časa. Maničnih faz je torej manj in trajajo manj časa. Tudi razmiki med posameznimi epizodami so pri posameznikih lahko različno dolgi. Oseba z bipolarno motnjo je tako lahko okvirno polovico svojega življenja brez kakršnih koli simptomov. Tretjino časa je depresivni fazi, desetino v manični fazi, nekje od 6 do 7 % časa pa menja simptome depresije in manije.

Preberite si še naslednji članek: Največje napake pri nakupu korekcijskih očal

Vaša očala so eden redkih produktov, katerega boste verjetno uporabljali več kot pametni telefon. Zato se pred nakupom informirajte o možnostih in se izognite prehitrim ali napačnim odločitvam pri nakupu očal.