Stropna svetila predstavljajo svetle točke bivalnih prostorov

Okraševanje s svetlobo je lahko povsem zabaven izziv, po drugi strani pa tudi precej zapleten. Slednje velja, če se s takšnim opravilom srečujete prvič. Preden v prostor namestite določeno vrsto svetila, morate najprej razmisliti o smeri pa tudi o sami moči svetlobe. Zavedati se morate, da prav vsak vir svetlobe vpliva tudi na razpoloženje. Pazite tudi na to, da bo izbrano svetilo čudovitega videza, ker nič bolj ne pritegne pozornosti kot pa ravno vir svetlobe.

Izjemno pomembno vlogo v notranjih bivalnih prostorih imajo stropna svetila. Na voljo so v različnih tipih – vse od nizko visečega lestenca pa vse do izjemno zapletenih oblikovanih visečih svetilk. V zadnjem času so nadvse priljubljena še stropna vodila z reflektorji.

Dnevna soba ali otroška je vrsta sobe, ki je večnamenska. Tu se dobro obnese splošna osvetlitev, še posebej tedaj, kadar se v takšnih prostorih nahajajo gostje ali otroci. Mehkejša svetloba pa je zaželena, ko obiskovalci odidejo in je čas za spanje.

Namen uporabe svetilke na stropu

Da bo stropna svetilka povsem ustrezno izbrana, se morate pri izbiri najprej vprašati, kakšen bo njen namen uporabe. Če jo boste uporabljali kot splošni vir svetlobe, je primerna izbira na primer fiksna ali pa lestenec, ki je nameščen neposredno v bližini samega središča sobe. Če pa želite, da osvetljuje le določen del prostora, je primernejša izbira vodilo z reflektorji.

Če s svetilom na stropu želite osvetliti svoj delovni prostor, na primer kuhinjski otok ali pa mizo, je dobro izbrati takšno svetilo, ki se nahaja direktno nad delovnim prostorom.

Izbira stropne razsvetljave je odvisna tudi od vrste sobe

Eno od ključnih vprašanj pri nakupovanju svetila za strop je tudi to, katero sobo bomo z njim osvetljevali in kaj v njej najpogosteje počnemo. Dnevna soba ali otroška je vrsta sobe, ki je večnamenska. Tu se dobro obnese splošna osvetlitev, še posebej tedaj, kadar se v takšnih prostorih nahajajo gostje ali otroci. Mehkejša svetloba pa je zaželena, ko obiskovalci odidejo in je čas za spanje.

Za nekatere prostore pa je precej boljša rešitev svetla, praktična osvetlitev. To velja predvsem za hodnik, da na njem lahko lažje najdemo stvari, preden se odpravimo od doma. Tudi za kopalniški prostor se odlično obnese svetla, klinična osvetljava – za ličenje ali pa za britje.

5 načinov okraševanja doma z dekorativnimi svetili

Vpliv višine stropa na izbor svetilke

Stropna svetilka je ne nazadnje odvisna tudi od same višine stropa. Če je strop dovolj visok, so viseče svetilke ter senčniki lahko odlična izbira za začetek. Na trgu jih lahko najdete v številnih različicah, ki se prilagajajo najrazličnejšim stilom.