Ekspanzijska posoda za avto za preprečevanje nabiranja prevelikega pritiska v motorju

Ekspanzijska posoda za avto

Dejstvo je, da se vozila med delovanjem precej hitro segrejejo, še zlasti v predelu motorja pri procesu notranjega izgorevanja goriva. Zato je potreben dovolj učinkovit hladilni sistem, ki zmore vzdrževati ustrezno temperaturo tudi na predelu najbolj vročih elementov avtomobila. Odlična rešitev je ekspanzijska posoda za avto, ki učinkovito deluje pri optimalnih pogojih. Če je ne bi bilo, se ogreta hladilna tekočina ne bi mogla razširiti, posledično bi se v avtomobilu poškodovale cevi.

Vročina torej na hladilno tekočino v avtu vpliva tako, da se prične širiti. Posledično se v ceveh poveča pritisk. Slednje lahko povzroča številne poškodbe v sistemu, na primer razpoke v ceveh. Ravno ekspanzijska avtomobilska posoda pa zagotovi, da razširjena segreta tekočina steče na primerno mesto. Na takšen način se učinkovito preprečuje nabiranje prevelikega tlaka v predelu motorja, hladilni sistem pa je ohranja v delujočem stanju.

Poglavitna naloga ekspanzijske posode v avtomobilu

Ekspanzijska posoda za avto poskrbi, da se odvečna hladilna tekočina ustrezno shranjuje. Tovrstna tekočina sestoji iz 50 % antifriza ter 50 % vode. Če mešanice ne bi uporabili, bi voda v stoječem avtu pozimi zagotovo zmrznila. Tako bi se lahko poškodoval tudi hladilnik ter cevi.

Ekspanzijska posoda
Ekspanzijska posoda za avto

Sicer pa je za vsako znamko oziroma tip avtomobila na razpolago drugačna vrsta ekspanzijske posode. Ravno zato moramo biti pri izbiri ter nakupu takšnega dela avtomobila še toliko bolj pozorni. Poleg raztezne posode so vedno zabeležene oznake modelov avtomobilov skupaj z letnico proizvodnje.

Puščanje avtomobilske ekspanzijske posode

Če ekspanzijska posoda za avto prične puščati, je to potrebno pravočasno opaziti. V nasprotnem primeru bi sicer prišlo do pregrevanja motorja, posledično pa do kar nekaj težav. V primeru popuščanja je torej treba raztezno avtomobilsko posodo nujno zamenjati. Najbolje je, da se odpravimo kar k mehaniku. Ta jo bo primerno namestil na ustrezno mesto.

Opozoriti je treba tudi na to, da se nakup rabljene tovrstne avto posode zagotovo ne splača. Vse do tedaj, ko jo boste namestili v vozilo, namreč ne boste vedeli, ali je primerna za uporabo ali ne. To, da posoda na primer pušča, se ne opazi takoj. Zato z nakupom rabljene zagotovo precej tvegate. Priporoča se nakup novega nadomestnega dela, ki bo v brezhibnem stanju in kot takšen služil primerno dolgo časa.

Pomembna tekočina je tudi zavorna tekočina za avto. Ko pritisnete na zavorni pedal, ta pritisk pošlje zavorno tekočino v vaše čeljusti, ki pritisnejo ploščice v rotorje. Brez zavorne tekočine se ne boste mogli ustaviti, zato na povezavi preberite več o tej temi.