Kaj je indeks telesne teže?

Če se ukvarjate s športom in veliko daste na svojo postavo in tudi na počutje in zdravje, potem zagotovo veste, kaj je indeks telesne teže oziroma ITM. Če zanj slišite prvič, vam bomo kar mi razložili, kaj pomeni in tudi kako ga lahko izračunate zase. 

Indeks telesne teže je podatek, ki vam pove, kakšno je razmerje med telesno težo in višino. V ozadju izračuna tega podatka se nahajajo številni dejavniki, kot so starost, spol in še kaj. V nadaljevanju vam navajamo nekaj podrobnejših informacij. 

Indeks, ki pove, ali je vaša telesna teža normalna ali ne 

Glede na rezultat izračuna telesnega indeksa lahko določite, ali je vaša telesna teža normalna ali ne. Na spletu lahko najdete tabelo IITM. Ta je razdeljena na različne razrede teže, in sicer glede na starost. Ponuja vam pregled, s pomočjo katerega ugotovite, ali ste pretežki ali ne. Zanimivo je dejstvo, da imajo ljudje, ki so v zelo dobri telesni pripravljenosti, najpogosteje kar zelo visok indeks telesne teže. V takem primeru vam veliko več pove analiza telesne maščobe. 

Kako izračunamo indeks telesne teže?

Indeks telesne teže oziroma ITM torej predstavlja razmerje med telesno težo in višino posamezne osebe. Če želite izračunati svoj indeks teže telesa, svojo telesno maso v kilogramih delite s kvadratom telesne višine v metrih. Če boste prišli do rezultata, ki se bo gibal med 18,5 in 25 je vaša telesna masa normalna. 

Kategorije pri izračunu ITM 

Kategorij pri izračunu ITM je kar nekaj. To so normalna telesna masa, zvečana telesna masa, debelost 1. stopnje, debelost 2. stopnje, debelost 3. stopnje, blaga nedohranjenost, zmerna nedohranjenost in huda nedohranjenost. 

Preberite si še naslednji članek: Thermana Laško kot nalašč za novoletni oddih

Thermana Laško ni le odlična destinacija za počitek in sprostitev, ampak tudi za aktivno rekreacijo. Območje ponuja obilo dejavnosti na prostem, vključno s pohodništvom, kolesarjenjem in drugimi dejavnostmi. Gostje lahko uživajo v termalnih bazenih v hotelskem kompleksu Thermana Laško ali se udeležijo različnih športnih dejavnosti.

Na določenih spletnih straneh si lahko natančneje pogledate, kako so kategorije omejene, poleg tega pa obstajajo obrazci, v  katere boste vpisali svoje kilograme in višino. Računalnik pa vam bo kar sam izračunal, kolikšen je vaš indeks telesne teže in v katero kategorijo se uvrščate. 

Če z rezultatom ne boste zadovoljni, je prišel čas, da nekoliko resneje razmislite o vaši kakovosti življenja. Vprašajte se, ali se prehranjujete dovolj zdravo in če v svoj vsak dan vključujete dovolj telesnih aktivnosti. Pripravite si načrt, kako boste na najboljši možen način, četudi nekoliko počasneje, izboljšali svoj indeks telesne teže.