Kdaj anksioznost postane težavna?

anksioznost

Človeški um je zapleten stroj, ki se odziva na zunanje in notranje dogodke na številne načine. Psihologi so šele zadnjih nekaj desetletij pričeli doumevati, kako se posameznik sooča z različnimi situacijami na čustvenem nivoju. Povsem normalno je, da od časa do časa čutimo anksioznost, saj je to del življenja. Spremljajo jo močan čustva, kot je intenzivna panika in strah, ki se lahko preobremeni tudi v panični napad. Težave nastanejo, če nam omenjena motnja povzroča težava na takem nivoju, da nam onemogoča normalno življenje.

Različni nivoji intenzivnosti anksiozne motnje

Močna čustva, ki niso utemeljena sorazmerno z dogajanjem v okolju posameznika so lahko zelo moteča. Močan strah in občutki tesnobe so zelo značilni za anksioznost in imajo lahko resne posledice na mentalnem zdravju trpeče osebe. Simptomi se lahko pričnejo že v otroštvu in trajajo skozi odraslo življenje. Skozi leta lahko ostanejo enako intenzivna, se omilijo ali ojačajo. Zato je ključnega pomena, da se poišče pomoč.

preprečevanje anksioznosti s pomočjo psihoterapevta
Če od časa do časa čutimo anksioznost je to povsem normalno, če pa nam ta težava onemogoča normalno življenje, je ključnega pomena, da poiščemo pomoč strokovnjaka.

Pomembno se je zavedati, da strokovnjak psihoterapevt ne obsoja svojih pacientov, ampak jim želi iskreno pomagati. Pogosto je že dovolj, če ozavestimo situacije in razne elemente v svojem življenju, da se lahko pričnemo boriti z anksioznostjo in drugimi motnjami. Omenjeno motnjo lahko tudi spremlja depresija različne intenzivnosti.

Kateri simptomi spremljajo anksioznost?

Pogosto je potrebno več obiskov pri psithoterpevtu, da se postavi prava diagnoza. Glavni razlog za to je prepletanje različnih simptomov, ki se lahko manj ali bolj značilni za eno ali več motenj. Ko govorimo o anksioznosti, so sledeči simptomi najbolj pogosti:

  • Občutek utrujenosti ali šibkosti
  • Težave s spanjem
  • Težave s prebavo
  • Posameznik zelo težko nadzira svoje misli, ki mu povzročajo skrbi
  • Izogibanje določenim situacijam ali ljudem, ki lahko povzročijo anksioznost
  • Potenje in hitro dihanje
  • Občutek prihajajoče nevarnosti ali nečesa negativnega

Kako zdravimo anksioznosti?

Poznamo različne načina zdravljenja številnih čustvenih in mentalnih bolezni. Pri anksioznosti je tako, kot pri ostalih motnjah enakega tipa, da je mogoče veliko storiti preko pogovora. Strokovnjak psihoterapevt vodi svojega pacienta skozi različne nivoje pogovora, ki temeljijo na zaupanju.

Tim Box pojasnjuje, zakaj moramo o anksioznosti razmišljati drugače

Lahko so tudi prisotne različne vaje, ki pomagajo trpeči osebi razviti orodja za spopad z močnimi čustvi. Različne raziskave so pokazale, da fizična aktivnost, dobra dieta in spanec pomagajo pri premagovanju anksioznosti na več nivojih. Strokovna pomoč psihoterapije pa je ključnega pomena za premagovanje različnih bolezni in motenj čustev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *