DPF filter za avto pri dizelskih motorjih

DPF filter za avto je pomemben del izpušnega sistema pri dizelskih motorjih, saj zajame, čisti in izpraznjuje izpušne saje, zato da bi zmanjšal emisije iz dizelskih avtomobilov. Ti rezervni deli za avto v izpušnem sistemu opravljajo pomembno nalogo, pri čemer ujamejo in zadržijo škodljive trde delce, ki se jih nato znebijo. To storijo tako, da trde delce izpostavijo zelo visokim temperaturam, jih s tem sežgejo in jih v procesu regeneracije pretvorijo v neškodljiv pepel. 

Avtomobili z dizelskimi motorji uporabljajo DPF filtre za avto že približno dve desetletji, saj ti deli za filtriranje trdih delcev pomagajo preprečiti izpust črnega dima iz izpušnega sistema, še posebej, ko vozilo pospešuje. Pri tem pa imajo tudi omejeno zmogljivost, zato je potrebno te rezervne dele v izpušnem sistemu tudi vzdrževati in občasno izprazniti, zato da bi proces regeneracije pretvorbe trdih delcev lahko potekal varno in učinkovito. 

Dve vrsti procesov filtriranja delcev v izpušnem sistemu 

Postopek regeneracije oziroma filtriranja trdih delcev v izpušnem sistemu avtomobila odstrani vse odvečne saje in zato zmanjša škodljive izpuste izpušnih plinov. Tako DPF filter za avto lahko uporablja dva različna procesa pri filtriranju trdih delcev pri dizelskih motorjih. 

  • Pasivna regeneracija: ustvarja se pri vožnji avtomobila. Da se proces filtracije lahko sproži, mora vozilo doseči vsaj 40 kilometrov na uro. Takrat se izpušni zrak segreje in prične se izgorevanje saj. 
  • Aktivna regeneracija: če se ne sproži pasivno izgorevanje saj, tedaj v izpušnem sistemu poteka aktivna regeneracija. Pri tem se temperatura izpušnih plinov zviša, sistem dovaja več goriva in trdi dizelski delci prično oksidirati. 

Preberite tudi: Ekspanzijska posoda za avto za preprečevanje nabiranja prevelikega pritiska v motorju

Blokada rezervnega dela za filtracijo trdih dizelskih delcev 

Zamašitev ali blokada avtomobilskega rezervnega dela za filtriranje trdih delcev pri dizelskih motorjih se največkrat dogodi v primerih, ko avtomobil dlje časa nihče ni vozil. Tako se vozilo ni dovolj segrelo, da bi se lahko aktiviral proces filtracije trdih delcev v izpušnem sistemu. Tako se saje še naprej kopičijo v filtru in blokirajo njegovo delovanje. 

Rešitev za tovrstno težavo predstavlja odklop rezervnega dela in temeljito čiščenje saj, ki so se nakopičile na kosu. Mehanik pa bo določil, ali je morda ta rezervni avtomobilski del v dizelskem  izpušnem sistemu potrebno zamenjati. DPF filter za avto je mogoče naročiti v spletni trgovini z avto deli Silux, kjer lahko izbirate med priznanimi proizvajalci rezervnih delov za avtomobilske izpušne sisteme, kot je EEC, BM CATALYSTS in Novak izpušni sistemi.

Številni proizvajalci avtomobilov pričeli uporabljati različne naprave za nevtralizacijo škodljivih plinov. Ključna komponenta je avtomobilski katalizator, ki se nahaja na spodnji strani vozila med dušilcem in izpušnim kolektorjem. Preberi več s klikom na povezavo.