Pogonski jermen – obraba in menjava

Jermen za avto

Pogonski jermen je ključen za delovanje avtomobila – omogoča delovanje motorja oziroma motor poganja. Kot pri vsaki stvari, lahko tudi pri pogonskemu jermenu pride do obrabe in posledično neustreznega delovanja. V tem primeru je menjava nujna. Menjava jermena pa je lahko finančni zalogaj za lastnika avtomobila, saj preverjanje stanja pogonskega jermena in njegovo menjavo lahko opravijo zgolj ustrezni strokovnjaki.

Na obrabljenost pogonskega jermena vplivajo naslednji dejavniki: mirovanje vozila, vožnja na krajše razdalje in vožnja v neugodnih razmerah – npr. po prašnih cestah. Pogonski jermen se lahko torej okvari, kar se odraža v razpokah, razslojevanju vlaken in drugih spremembah. 

Okvara pogonskega jermena

Brez pogonskega jermena motor vozila ne more ustrezno delovati – če pride do obrabe, ga je torej potrebno zamenjati. Jermen za avto je potrebno menjati približno na 5 let, seveda pa je to odvisno tudi od same uporabe vozila in drugih dejavnikov, ki vplivajo na obrabo, kot so količina vožnje oziroma razdalja ter okoliščine, v katerih vozimo. 

Jermen za avto
Zamenjava avtomobilskega jermena je priporočljiva približno vsakih 5 let, vendar je to odvisno tudi od uporabe vozila in drugih faktorjev

Ne moremo biti prepričani, kdaj je bil jermen zamenjan – razen, če kupimo novo vozilo. Lahko pa smo pozorni na več znakov, ki nakazujejo na to, da bo potreben obisk ustrezne avtomehanične delavnice oziroma servisa. Eden izmed znakov, ki jih ne želimo zaznati, je vrtenje motorja ob vžigu, avto pa se ob tem ne zažene. Če pride do tega, obstaja velika verjetnost, da je prišlo do okvare oziroma poka zobatega jermena – popravilo je v tem primeru nujno, sicer lahko pride do poškodb preostalih ključnih delov vozila. Ostali neželeni znaki so še puščanje olja na sprednji strani motorja, neenakomerno delovanje motorja oziroma tiktakanje le-tega.

Menjava jermena za avto

Če sami nismo vešči popravila avtomobilov oziroma nimamo ustreznih znanj, je bolje, da vozilo odpeljemo na servis. Menjava sicer ni poceni, vseeno pa je popravilo škode, do katere lahko pride ob neustrezni menjavi, veliko dražje. Poklicni avtomehaniki, opremljeni z ustreznim znanjem, bodo v tem primeru zagotovo uspešno poskrbeli za jeklenega konjička. 

Menjava zobatega jermena – na kaj moramo biti pozorni?

Ko izbiramo pogonski jermen, se lahko obrnemo na ustreznega strokovnjaka. Lahko pa smo tudi sami pozorni na določene dejavnike, kot so datum proizvodnje, kakovost proizvajalca oziroma kvaliteta izdelka – izberimo raje izdelek, za katerega je značilna daljša doba delovanja. Če smo vešči avtomobilskega žargona, pa lahko preverimo tudi ostale označbe in s tem ugotovimo specifike jermena za avto.

Pogonski jermen je nujen za pogon motorja in s tem samo vožnjo. Ker lahko pride do obrabe, je menjava le-tega na vsakih nekaj let nujna. Pozorni moramo biti na dejavnike, ki nam nakazujejo, da naše vozilo ni več v brezhibnem stanju, in se v tem primeru odpraviti do najbližjega servisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *