Zavorna tekočina ali fluid za avto

Zavorna tekočina za avto

Zavorna tekočina za avto ali fluid sodi med vrste hidravličnih tekočin, ki prenašajo silo v zavornem sistemu vozila. Zaradi tovrstne tekočine se avtomobil ustavi, kadar pritisnemo na zavorni pedal.

Tako kot to velja za vse druge vrste hidravličnih tekočin, tudi zavorna tekočina za avtomobile ni stisljiva. V praksi to pomeni, da se pritisk, na zavorni pedal preko tekočine prenese vzdolž celotnega sistema, in sicer vse do zavornih ploščic. Slednje so nameščene poleg zavornih diskov in skrbijo za upočasnjeno ali zaustavljeno vozilo.

Ključni sestavni del avtomobila

Zavorna avtomobilska tekočina zaradi svojih funkcij velja za sestavni del vozila. Vse, kar poslabša njeno kakovost, zmanjša njeno zmogljivost. Slednje pa lahko privede do različnih težav z zaustavljanjem vozila.

Na voljo je več vrst zavornih tekočin. Najpogosteje se srečujemo s sintetičnimi, ki nosijo posebne oznake, na primer DOT 3, DOT 4. Prav tako so na voljo zavorne tekočine za vozila na osnovi silikona. Te pa imajo oznako DOT 5, večinoma pa se uporabljajo za vojaška vozila.

vrhunska zavorna tekočina za avto
Če je vaša zavorna tekočina za avto na ali nad črto “MIN”, je nivo zavorne tekočine v redu in vam je ni treba dodajati. Če je vaša zavorna tekočina pod črto “MIN”, previdno odstranite pokrovček rezervoarja in nato dodajte zavorno tekočino, dokler nivo ni tik pod črto “MAX”.

Nekoliko redkeje naletimo na zavorne tekočine za avto, ki so izdelane na mineralni osnovi. Večinoma so povezane z veliko bolj starimi vozili določenih proizvajalcev.

Mešanje različnih zavornih tekočin za avto

Eno od pogostih vprašanj v povezavi z zavornimi tekočinami za vozila je, ali smemo med seboj mešati različne vrste. Silikonskih in mineralnih tekočin ne smemo mešati s tekočinami, ki niso izdelane na isti osnovi. Po drugi strani pa se lahko vse sintetične zavorne tekočine za avto medsebojno mešajo. Kljub temu pa je treba upoštevati kar nekaj pravil.

Zapomniti si je na primer treba, da dodajanje zavornih tekočin z nižjimi specifikacijami kakovostnejšim tekočinam z višjo specifikacijo znižajo vrelišče, prav tako tudi odpornost na vlago.

Menjavanje avtomobilske zavorne tekočine

In kako pogosto se mora zavorna tekočina za avto zamenjati? Zavorna tekočina se mora zamenjati skladno z navodili proizvajalca avta. Tekočina DOT 3 se mora na primer zamenjati na dve do tri leta.

V videu boste videli kako sami zamenjate zavorno tekočino za avto

Eden od dejavnikov, ki najbolj vpliva na kakovost zavorne tekočine v vozilu, pa je zagotovo vlaga v zraku. Določena količina vlage namreč znižuje vrelišče in zato lahko povzroča korozijo v zavornem sistemu. Sčasoma seveda zavorna tekočina prične spreminjati barvo – od svetlo rumenkasto rjave v temno rjav odtenek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *