Čemu služi katalizator v avtomobilu?

avtomobilski katalizator

Vsak avtomobil med delovanjem ustvari veliko plinov in izpuhov, ki so nevarni za okolje, živali in ljudi. Bencinski in dizelski motorji so zato v velikem deležu veliki onesnaževalci okolja. To pa pomeni, da so potrebne različne rešitve v obliki tehnologij, saj so vozila z motorjem na notranje izgorevanje daleč najbolj ugodna in učinkovita za uporabo. Zato so številni proizvajalci avtomobilov pričeli uporabljati različne naprave za nevtralizacijo škodljivih plinov. Ključna komponenta je avtomobilski katalizator, ki se nahaja na spodnji strani vozila med dušilcem in izpušnim kolektorjem.

Od kdaj je katalizator del opreme vsakega avtomobila?

Zadnjih nekaj desetletij je bilo ključnih za razvoj avtomobilske industrije. Dandanes imamo v vsakem avtu vgrajene veliko tehnologije za zagotavljanje bolj varne, udobne in učinkovite vožnje. Dober primer napredka avto industrije predstavlja katalizator, saj naredi delovanje motorja z notranjim izgorevanjem veliko bolj čisto. 

nov avtomobilski katalizator
Avtomobilskega katalizator spremeni škodljive pline v paro in druge neškodljive oblike plinov.

Serijska vgradnja katalizatorjev se je pričela v sredini 70. let prejšnjega tisočletja. Za njihov razvoj je v veliki meri zadolžen Eugene Houdry, ki je bil mehanični inženir v Franciji. Razvil je prve prototipe delujočih katalizatorjev, ki so jih nato številni proizvajalci avtomobilov dodatno razvili in pričeli vgrajevati v različna vozila.

Katere so naloga avtomobilskega katalizatorja?

Vsak avto del ima eno ali več funkcij, ki jih mora opravljati aktivno ali pasivno. Glavna naloga avtomobilskega katalizatorja je, da spremeni škodljive pline v paro in druge neškodljive oblike plinov. To stori tako, da izpušne pline močno segreje in kemično spremeni v svoji komori, ki je sestavljena iz različnih kovin. Kombinacija vročine in kovine kemično spremeni toplogredne pline v paro oziroma vlago, ki je popolnoma neškodljiva. To pa omogoča, da motor z notranjim izgorevanjem deluje izredno čisto in varno za okolje ter vsa živa bitja.

Kako opazimo znake okvare katalizatorja?

Nepravilno ali slabo delujoči avto deli hitro pokažejo različne simptome. Če smo malenkost pozorni, bomo lahko hitro prepoznali težave s katalizatorjem v avtomobilu. Vedno je tako, da vsak avtomobil lahko pokaže bolj ali manj intenzivne znake okvare katalizatorja ter različne simptome slabega delovanja. Najbolj pogosto pa je mogoče opaziti:

  • Zmanjšana odzivnost motorja v avtu
  • Slabše pospeševanje avtomobila
  • Črn dim, ki izhaja iz izpušnega sistema vozila
  • Vonj po gnilih jajcih ali žveplu iz izpušnega sistema
Kako ugotoviti, ali potrebujete nov katalizator v vašem avtomobilu?

Mogoče je tudi, da se pod vozilom prične nabirati visoka vročina, saj se katalizator prične pregrevati. To je mogoče iz razloga, ker ne prepušča plinov. Mogoče pa je tudi, da ga računalnik v avtu želi očistiti tako, da pusti, da se segreje do visokih temperatur. V vsakem primeru je dobro, če avto odpeljemo zaupanja vrednemu mehaniku. Avto dele pa je mogoče kupiti v kakovostni spletni trgovini, ki ponuja nadomestne dele za avtomobile vseh velikosti in vrst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *