Ostanimo varni na cesti s primernimi gumami

Gume za avto

Avtomobilska tehnologija je vedno bolj zanesljiva, vendar to ne pomeni, da ne more iti nič narobe. Tukaj bi radi izpostavili pomeni gum, saj nas med vožnjo ohranjajo varne na cesti. Gume za avto imajo svojo omejeno življenjsko dobo, saj jih moramo na največ vsake 2 leti menjati. Seveda na izrabo vpliva način vožnje ter razmere na cesti. Pride pa čas, ko jih je treba zamenjati in v tem vodiču se bomo posvetili vsem prednostim, ki nam jih zamenjava prinaša.

Gume za avto

Različne vrste gum

Zamenjavo gum na našem avtomobilu lahko opravimo kadarkoli. Najbolj pogosto pa bomo opazili, da vozniki opravijo to storitev na začetku zime in pred pomladjo. To je zato, ker je zamenjava zakonsko obvezna. Pri lokalnem vulkanizerju lahko menjamo vse vrste gum. V vsakem primeru moramo poznati glavne razloge, zakaj to počnemo in kaj nam to doprinese, ko se vozimo po cesti.

Gume za avto

Poznamo pa tudi celoletne gume za avto, ki so narejene za vse štiri letne čase. Z razvojem moderne tehnologije so take vrste gum postale izredno zanesljive. Seveda imajo svoje prednosti in slabosti, kot vsa tehnologija, vendar je to odlična izbira, če bi se radi izognili menjavi gum vsaj dvakrat letno.

Poglejmo si glavne razlike med tremi najbolj pogostimi vrstami gum za avtomobil:

 • Celoletne gume

  Uporabljajo se predvsem za mestno vožnjo in urejene ceste, kjer ni ekstremnih pogojev. V hudem zimskem vremenu bodo naše celoletne gume za avto morale imeti napis 3PMSF, kar pomeni, da imajo certifikat za vožnjo v bolj težkih sneženih razmerah. V primeru, da imamo celoletne gume brez tega certifikata, bomo morali še vedno uporabljati zimske gume.

 • Letne gume

  Uporabljajo se za vožnjo v suhih ali deževnih razmerah, vendar niso primerne za led in sneg.

 • Zimske gume

  Za uporabo izključno v zimskim mesecih, ko je več dežja z nastankom poledice in snega.

Profil je pokazatelj obrabljenosti

Letne gume in vse ostale vrste imajo določen profil. Če izgleda izrabljen, potem nujno potrebujemo zamenjavo. Profil mora imeti vsaj nekaj milimetrov, drugače je vozilo nevarno voziti, saj lahko v ostrih zavojih ali spolzki podlagi izgubimo nadzor.

Gume za avto

Poskrbimo, da če nameščamo nove gume za avto na kolesa, da jih vulkanizer primerno centrira. Slabo centrirane gume se hitreje izrabljajo in lahko postanejo po samo nekaj sto kilometrih popolnoma neuporabne.

Primerno shranjevanje in oskrba gum

Današnja tehnologija nam omogoča, da lahko prevozimo do 80000+ kilometrov z novimi gumami. Seveda, če smo toliko že prevozili, potem jih moramo redno pregledovati. Največjo škodo pa nam vedno povzroča:

 • Trenje
 • Vročina
 • Vožnja po pesku ali makadamu
 • Hitro ustavljanje

Dobro je tudi, če na vsake nekaj preverimo zdravje gum s preprostim pregledom. Tako se lahko prepričamo, da:

 • Gume nimajo razpok, vdrtin ali vtorov v steni ali samem profil – tukaj je takojšnja zamenjava nujna.
 • Pogledamo, da se profil gum počasi in enakomerno izrablja. Če zasledimo, da se profil obrablja samo na eni strani, potem to pomeni, da gume niso pravilno centrirane.
 • Vsak mesec preverimo pritisk v gumah, saj se tako prepričamo o zdravju ventilov ter, da zrak ne uhaja čez razpoke.
 • Imajo gume dober profil. Gume imajo v tekalni površini nameščene mostičke, ki kažejo zdravje samega profila. Ko se mostički zelo približajo ali postanejo izenačeni s tekalno površino, potrebujemo nove gume.

Kar se tiče shranjevanje gum, pa lahko sledimo preprostim napotkom, ki so:

 • Gume za avto prej očistimo z vodo, da odstranimo vso umazanijo, pesek ter druge tuje delce.
 • Najbolje je, da gume stojijo v ležečem položaju in jih shranimo eno na drugo. To jih bo naredilo bolj stabilne, zavzemale bodo manj prostora ter ne bo prišlo do deformacije.
 • Dobro je, če gume ovijemo v vrečo, da jih zavarujemo pred soncem.
 • Pustimo jih na suhem in temnem prostoru, dokler jih spet ne potrebujemo

Rezerva za primer nezgode

Čeprav imamo na avtomobilu nameščene popolnoma nove gume, to ne pomeni, da ne bomo v izjemah potrebovali zamenjave. V tem primeru nas lahko reši rezervna guma. To nam je najverjetneje vgradil v avtomobil že proizvajalec samega avtomobila. Gume za avto rezervnega tipa so namenjene za uporabo samo dokler ne pridemo do najbližjega vulkanizerja, ki nam bo gumo zamenjal.

Navigacijske naprave za ugotavljanje lokacije uporabnika uporabljajo signal iz satelitskega omrežja GPS. Kako delujejo? Preberi več …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *