Zakaj si je pametno omisliti kapljični namakalni sistem?

kapljični namakalni sistem

Če vrtnarite, morda veste, da je kapljični namakalni sistem oziroma kapljično namakanje eden od najbolj priljubljenih sistemov za namakanje za vrtove. V primerjavi z nekaterimi drugimi sistemi je njegova cena res izjemno dostopna.

Če se boste kdaj odločili za kapljični namakalni sistem, lahko izbirate med preprostejšimi ali pa bolj kompleksnimi rešitvami. Kapljično namakanje je lahko ročno, lahko pa si omislite tudi merilec časa.

Kam pripelje vodo kapljično namakanje?

Za kapljično namakanje je značilno, da vodo pripelje direktno v korenine rastlin. To pa je tudi eden od največjih čarov. Na sploh je kapljično zalivanje tip namakalnega sistema, ki prinaša številne prednosti in v primerjavi z drugimi sistemi manj nevšečnosti.

Kapljični namakalni sistem je zlasti dobrodošla izbira tam, kjer je treba z vodo bolj varčevati. Prav tako tudi na lokacijah, kjer rastline ne zmorejo dobro prenašati direktnega močenja po listih. Pogosto ga lahko vidimo na težje dostopnih in na težkih ter nagnjenih terenih.

Kapljični namakalni sistemi dovajajo vodo učinkoviteje
Kapljični namakalni sistemi dovajajo vodo počasneje in učinkoviteje in bi morali delovati dlje, a manj pogosto kot škropilni sistemi. Dolžino vsakega zalivanja je treba določiti glede na pretok, vrsto tal in vremenske razmere.

Za kapljično namakanje se lahko odločite tudi tam, kjer je namakanje potrebno izvajati natančneje, na primer zaradi specifike rastlin ali pa zaradi premajhne zalivalne površine. Ne nazadnje je dobrodošlo še tam, kjer je prisotno vetrovno podnebje.

Različne vrste kapljičnih namakalnih sistemov

Na voljo so različne vrste kapljičnega namakanja. Glede na samo namembnost namakanja na primer poznamo kapljični sistem za vrtove in parke, za kmetijstvo, za vzgojo okrasnih rastlin.

Kapljični namakalni sistem za kmetijstvo je zaželen sistem predvsem tam, kjer se izvaja namakanje za pridelovanje sadja, zelenjave, žit in drugih rastlin. Za vzgojo okrasnih rastlin se omenjeni sistem uporablja praviloma v rastlinjaku ali v vrtnarijah na prostem.

Glede na samo mesto vgradnje pa poznamo nadzemni in podzemni kapljični namakalni sistem. A ne glede na izbiro vsaka vrsta ponuja številne prednosti.

Ključne prednosti kapljičnega namakanja

Vemo, da se pri kapljičnem namakanju ne namaka celotne površine, ampak zgolj dela z rastlinami. Posledično je poraba vode bistveno manjša.

Kapljično namakanje: prednosti in slabosti kapljičnega namakalnega sistema

Ena od ključnih prednosti je tudi to, da medvrstni prehodi ostajajo povsem suhi in so kot takšni povsem primerni za hojo. Kapljični namakalni sistem deluje na manjših pretokih ter površinah. To pa seveda učinkovito zmanjšuje porabljeno energijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *