Izbira kosilnice glede na velikost vrta

Pri izbiri kosilnice glede na velikost vrta je pomembno upoštevati, da je manjša električna vrtna kosilnica običajno dovolj za vrtove velikosti nekaj deset kvadratnih metrov. Za večje površine, nad približno 600 m2, je priporočljiva uporaba bencinske kosilnice. Za travnate površine, ki presegajo 1500 m2, pa so najboljša izbira najmočnejše bencinske kosilnice ali vrtni traktorji. Robotske kosilnice so prav tako odlična možnost za urejanje večjih površin.

Ena od glavnih prednosti bencinskih kosilnic je njihova neodvisnost od električnih virov, poleg tega pa pogosto pridejo opremljene z različno dodatno opremo.

Delovna širina

Delovna širina kosilnice je prav tako ključen dejavnik. Za manjše površine do približno 250 m2 je dovolj kosilnica z delovno širino približno 30 cm. Za površine do 500 m2 se priporoča delovna širina do približno 45 cm, za površine do 1000 m2 pa do 50 cm. Pri kosilnici za površine nad 1000 m2 je optimalna delovna širina več kot 50 cm, kar omogoča učinkovito kosilno delovanje na večjih travnatih območjih.

Osnovni deli vrtnih kosilnic

Motor vrtnih kosilnic je ključen del, ki vpliva na njihovo učinkovitost. Električne kosilnice imajo običajno moč med 1 in 3 kW, kar jih naredi relativno tihe. Bencinske kosilnice pa imajo navadno moč minimalno 3-4 konjske moči (HP). Najkvalitetnejše kosilnice so opremljene s štiritaktnimi motorji, ki ponujajo dobro razmerje med močjo, porabo goriva in vzdržljivostjo. Pri večjih parcelah, kjer je potrebno kositi več ur zapored, je zmanjšanje tresenja motorja pomembno, saj vibracije lahko povzročijo povečano utrujenost.

Proizvajalci kosilnic pogosto uporabljajo različne materiale za izdelavo podvozja. Najcenejša možnost je plastika, ki prispeva k lahkotnosti kosilnice, vendar ima krajšo življenjsko dobo. Najdemo jo predvsem pri električnih kosilnicah. Kovinsko podvozje ponuja bistveno večjo robustnost in se pogosto uporablja pri bencinskih kosilnicah. Najvišje kakovostna podvozja so iz različnih zlitin, ki združujejo trdnost in vzdržljivost z nizko težo ter minimalnim vzdrževanjem.

Večja košara, večja zmogljivost

Večja kot je zbirna košara, več travne površine boste lahko pokosili pred praznjenjem. Košare običajno imajo prostornino okoli 50 litrov, pri večjih in zmogljivejših kosilnicah pa lahko presegajo 70 litrov. Vendar pa je pomembno upoštevati, da polna večja košara pomeni tudi večjo skupno težo, kar je lahko pomembno pri ročnem praznjenju.

Funkcije vrtnih kosilnic

Pri samohodnih kosilnicah je prilagajanje hitrosti pomembna funkcija. Preizkusite enostavnost prilagajanja nastavitev hitrosti, ki je običajno izražena v kilometrih na uro (km/h). Ta funkcija je pogostejša pri bencinskih kosilnicah kot pri električnih.

Pri sodobnih kosilnicah s funkcijo električnega zagona je zagon enostaven – samo pritisnite na gumb. Tudi pri bencinskih kosilnicah je postopek zagona poenostavljen, zahvaljujoč samodejnim dušilkam. Sedaj je dovolj, da potegnete napajalni kabel.

Uporabnost funkcije mulčenja

Funkcija mulčenja je lahko koristna, saj kosilnica, ko odstranite košaro in zaprete izmet, trato razreže na manjše kose in jih pusti na površini. Mulčenje je priporočljivo vsako tretjo košnjo, saj vlaži travo in deluje kot naravno gnojilo. Vendar je treba paziti, da mulčenje ni prepogosto, saj lahko povzroči gnilobo trate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *