Najprimernejši čas za košnjo trave znotraj dneva

košenje trave

Košnja trave je eno od najpogostejših opravil na trati. S tem vzdržujemo trato na primerni višini in spodbujamo njeno rast. Redna košnja tako omogoča gosto, lepo in zdravo trato, ki je prijetna tudi za hojo. Trava se praviloma kosi v času rasti. S košnjo se prične spomladi, ko trava prične rasti in doseže višino, da jo moramo pokositi.

Za košnjo trave uporabljamo najrazličnejše kosilnice. Za manjše vrtove so najbolj dobrodošla izbira ročne. Te so izjemno tihe in povsem nezahtevne za upravljanje ter vzdrževanje. Za večje površine so dobra izbira motorne ali pa električne rotacijske kosilnice. Tudi kosilnice je potrebno redno in pravilno vzdrževati, predvsem je treba skrbeti za primerno ostrino noža. Vse bolj priljubljene so tudi robotske kosilnice, kjer lahko košnja trave poteka brez naše prisotnosti.

košenje trave
Za košnjo trave uporabljamo najrazličnejše kosilnice.

Osnovna pravila za košnjo trave

Daleč najbolj primeren čas za košnjo trave znotraj dne je pozno popoldne. Pomembno je, da trave prav nikoli ne kosimo mokre, ker ji to v resnici precej škodi. Tudi sicer se takšna trava lepi na kosilnico in je vse skupaj precej neprijetno. Jutranja košnja trave je torej povsem neprimerna, saj je trava še polna rose.

Travo precej bolj pogosto kosimo v toplih ter vlažnih dnevih. Manj pogosto se kosi v sušnem obdobju. Pogostost pa se predvsem prilagaja višini trate ter hitrosti rasti. Če torej trata raste hitreje, kosimo bolj pogosto. Dobro pa je, da nikoli ne pokosimo več kot tretjino listne mase. Če košnja trate poteka redkeje in močneje, se trava po vsaki košnji skuša obrasti. Slednje jo lahko precej izčrpa.

Najbolj primeren čas za košnjo je pozno popoldne.

Na kakšen način kosimo travo?

Kosilnica se po vrtu lahko vodi čisto po naključju. Ko pa želimo imeti vzorec, je potrebna kosilnica z valjem. To vodimo po trati sistematično. V tem primeru je treba najprej pokositi zunanje robove, nato pa se kosi vzporedno v pasovih, a vsak pas v nasprotno smer kot prejšnjega.

Za športna igrišča je na primer značilno, da se pri vsaki košnji kosi v drugo smer. S tem se prepreči rast trave v eno smer. Slednje lahko vpliva na gibanje žoge.

Ko kosimo redno, je seveda ostankov pokošene trave precej malo. Tedaj jo lahko pustimo, da se z njo hranijo deževniki. V nasprotnem primeru je treba travo zbrati in kompostirati.