Različne vrste storitev za spletno gostovanje

Morda se boste s pojmom spletno gostovanje prvič pobliže srečali, ko se boste javnosti želeli predstaviti tudi s svojo spletno stranjo. Ugotovili boste, da je s to storitvijo zelo tesno povezana tudi domena. Spletni naslov bo namreč treba usmeriti na strežnik, na njem pa bo stran gostovala.

Lahko rečemo, da je gostovanje spletne strani storitev, ki pomeni zakup prostora na strežniku, ta pa predstavlja izjemno zmogljiv računalnik, ki je preko hitre spletne povezave nenehno povezan s svetovnim spletom.

Gostovanje spletne strani je storitev, pri kateri najamete prostor na strežniku, ki deluje kot izjemno zmogljiv računalnik, stalno povezan s svetovnim spletom prek hitre internetne povezave.

Vrste spletnih gostovanj

Ko je govora o spletnem gostovanju in njegovem zakupu, je treba biti nekoliko bolj specifičen. Treba je torej povedati, da so na voljo različne vrste storitev, na primer VPS gostovanje, deljeno gostovanje, namensko gostovanje, resteller gostovanje.

Na spletu boste med storitvami ponudnikov lahko odkrili tudi brezplačno gostovanje spletnih strani. Slednje ima precej več slabosti kot pa prednosti. Preden se odločite za brezplačno storitev, je dobro, da se pozanimate, zakaj je brezplačno gostovanje na spletu v resnici slaba naložba.

Osnovni stebri vsake spletne strani

Domena in spletno gostovanje sta dolgo časa veljala za osnovna stebra vsake spletne strani. Nato se jima je pridružil še tretji steber, ki se imenuje SSL certifikat.

Za SSL certifikat lahko rečemo, da je kriptografski protokol. Ta med stranjo na spletu in njenimi uporabniki oziroma obiskovalci omogočijo varno povezavo. Preko nje so namreč vsi podatki šifrirani. Po namestitvi omenjenega certifikata na spletno stran se namreč URL naslov ne prične več s http, temveč s htpps. Takšna povezava pa predstavlja enega od znakov, po katerem se lahko prepozna, da je na spletno stran nameščen certifikat SSL.

Glavne prednosti certifikata SSL so torej varna povezava, povečanje zaupanja obiskovalcev do spletnega mesta, nekoliko izboljšana pozicija v iskalniku Googla, spletni brskalniki ne prikazujejo opozoril o nevarni uporabi mesta na spletu.

Primerna izbira ponudnika domene, gostovanja in SSL certifikata

Domena, gostovanje na spletu in tudi SSL certifikat so po ugodnih cenah na voljo pri številnih ponudnikih. Pomembno je, da je izbrani ponudnik teh storitev znan po tradiciji poslovanja, po številnih pohvalah zadovoljnih uporabnikov, po ugodnih cenah, ne nazadnje tudi po prijazni in vedno dostopni podpori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *