Gostovanje spletnih strani na različnih strežnikih

Poceni spletno gostovanje

Učinkovito in hitro delovanje spleta je odvisno od številnih strežnikov, ki skrbijo za pravilno delovanje vseh spletnih strani. Naloga strežnikov je hranjenje vse HTML in druge računalniške kode, ki je pomembna za delovanje gostovanja spletnih strani po vsem svetu. Zato je pomembno, da si izberemo pravilno konfiguracijo strežnika, saj s tem zagotovimo bolj učinkovito delovanje poslovne ali druge spletne strani. Obenem pa se tako izognemo težavam, ki lahko nastanejo, zaradi tehničnih pomanjkljivosti, nezadostne zmogljivosti strojne opreme in podobno.

Kaj je spletno gostovanje?

Vsaka spletna stran tako rekoč živi na strežniku. Na njem hrani vso spletno kodo, kot so HTML, CSS in JavaScript. Obenem pa se na strežniku nahaja tudi vsaj digitalna vsebina v obliki videa, avdio datotek, slik in še mnogo več. Ko nekdo obišče našo spletno stran, se poveže s svojim računalnikom na strežnik.

Spletno gostovanje je na voljo v različnih konfiguracijah.
Moderno gostovanje spletnih strani je na voljo v različnih konfiguracijah. Strežnik vso spletno kodo kodo pošlje na zaslon prenosnika, namiznega računalnika, tablice, pametnega telefona ali druge naprave. WordPress – najbolj priljubljen sistem za izdelavo spletne strani.

Naloga strežnika pa je, da vso spletno kodo kodo pošlje v brskalnik računalnika obiskovalca. S tem se omogoči, da se spletna stran prikaže na zaslonu prenosnika, namiznega računalnika, tablice, pametnega telefona ali druge naprave. Moderno gostovanje spletnih strani je na voljo v različnih konfiguracijah. Nekatere so mišljene za bolj osnovno uporabo, druge pa za bolj zahtevne uporabnike. Zato je dobro, če poznamo osnovne razlike med najbolj popularnimi vrstami strežnikov.

Spletno gostovanje na deljenem strežniku

Deljeni strežniki delujejo tako, da se na njih nahaja več deset, sto ali tudi  tisoč uporabnikov. Med seboj si delijo zmogljivosti strežnika, kar močno poceni spletno gostovanje za vse uporabnike. Pri tem pa se je potrebno zavedati, da na tak način ni mogoče poganjati bolj zahtevnih spletnih strani, kjer je potrebna višja mera fleksibilnosti.

Deljeno spletno gostovanje je najcenejše.
Deljeni strežniki delujejo tako, da se na njih nahaja tudi do tisoč uporabnikov, ki si delijo zmogljivosti strežnika, kar močno poceni spletno gostovanje za vse uporabnike.

Med vsemi vrstami spletnega gostovanja je deljeno najcenejše. Je pa res, da nam nudi le osnovno funkcionalnost delovanja strani, ki ni mišljena za zahtevne uporabnike.

Virtualni web hosting

Dandanes je za nekatera podjetja izredno pomembno, da imajo prilagodljivo spletno stran. To omogoča virutalni web hosting, saj deluje tako, da omogoča skoraj neomejeno svobodo pri nadzoru delovanja strežnika. Pomemben element je tudi to, da si uporabniki med seboj ne delijo sredstev strežnika, kot so pasovna širina, moč procesorjev in podobno. S tem se omogoči, da ne pride do upočasnitev ali izpada delovanja spletnih strani, če pride do velikanskega obiska drugih domen. Izbiramo lahko tudi med več raličnimi operacijskimi sistemi, kar še poveča naše zmogljivosti oziroma sposobnost nadzora nad spletno stranjo.

Namenski strežniki

Namenski strežniki so mišljeni za uporabo velikih podjetij in zahtevnih posameznikov. Omenjen web hosting je ključen za uporabnike, ki želijo na svoji spletni strani gostovati veliko količino podatkov ter pričakujejo zelo velik obisk same strani.

Razložene različne vrste spletnega gostovanja. Deljeno gostovanje v primerjavi z VPS gostovanjem v primerjavi z namenskim strežnikom

Najem namenskih strežnikov je tudi najdražja izbira, saj imamo na voljo skoraj neomejeno moč, prostora za shranjevanje podatkov in pasovno širino. Omenjeni strežniki načeloma niso potrebni za delovanje večine poslovnih spletnih strani. Je pa idealna izbira za poslovne in osebne projekte, kjer želimo in pričakujemo največ od strežnika.