Čaji za domačo čajanko

Druženje ob čaju je lahko izjemno prijetna oblika preživljanja prostega časa, lahko pa to vključimo tudi v druge obveznosti, okoli čaja recimo zastavimo praznovanja ali celo sestanke in podobne družbene interakcije. Seveda pa se ob čaju najraje družimo s prijatelji ob sproščenem klepetu, morda pa tudi ob pokušini različnih čajev – na voljo imamo celo vrsto opcij, med priljubljenimi je recimo zeleni čaj, a ni treba vztrajati pri preizkušenih in domačih čajih, temveč se lahko lotimo raziskovanja drugih okusov.

Kateri čaji so za domačo čajanko še posebej primerni? Zeleni čaj je prvi, ki pride na misel, nato pa imamo na voljo razne črne čaje in kakšne manj znane vrste. Mnogim odgovarjajo tudi sadni čaji, še posebej zanimivi so tisti, ki jih pripravimo sami doma iz mešanice posušenih sadežev. Možnosti so praktično neomejene, zato se splača premisliti, katera izbira bo najboljša, ali pa pripraviti kar seznam čajev za pokušino.

Zeleni čaj

Med najbolj priljubljenimi možnostmi je zeleni čaj, ki je dobra izbira tudi z drugih vidikov – brez težav ga dobimo v čajnicah in tudi običajnih prodajalnah, prav tako ga je enostavno pripraviti. Poleg tega ne zahteva posebej prefinjenega okusa, odgovarja širokemu spektru ljudi, za nameček pa se dobro kombinira z raznimi sladkimi in slanimi prigrizki. Zeleni čaj je vsekakor klasika med tistimi, ki se radi udeležujejo čajank.

Zeliščni čaji

V vseh letnih časih so precej priljubljeni tudi zeliščni čaji, ki ponujajo veliko variacij. Med klasičnimi okusi izstopajo kamilica, šipek, hibiskus, ingver, poleg tega imamo na voljo bezeg, koprivo, meto, materino dušico, janež, lipo … To pomeni, da bo čajanka zelo pestra in polna različnih okusov. Ti čaji pa imajo prav tako prednost, da s svojim okusom ugajajo tudi tistim, ki ne želijo preveč eksperimentirati – večinoma so precej blagi in okusni.

Sadni čaji

Med priljubljenimi so še sadni čaji, ki so vedno prava izbira, še posebej pa se zanje odločamo v zimskem času, ko je kot nalašč recimo kombinacija jabolka in cimeta. Tudi v tej skupini pa imamo na voljo izjemno bogat spekter okusov, ki zajema tako priljubljene opcije, na primer pomarančo, gozdne sadeže, jagode, češnje in borovnice, kot tudi nekatere manj pogoste izbire, na primer ananas. S sadnimi čaji ne moremo zgrešiti, saj bodo po godu vsakemu obiskovalcu, poleg tega so prava izbira tudi za otroke. Če želimo sadni okus še nekoliko poudariti, lahko dodamo nekaj medu.

Eksotični čaji

Lahko pa se podamo na raziskovanje daljnih dežel, ki ponujajo svoje edinstvene čaje. V to kategorijo se lahko uvrsti tudi zeleni čaj, imamo pa na voljo še razne druge variacije. Pomislimo recimo na črni čaj, oolong, pu-erh, možno pa je različne čaje tudi kombinirati in popestriti z dodatki, recimo z mlekom. To ponuja neomejene možnosti pri prireditvi domače čajanke.