Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Dandanes skoraj vsak posameznik hrani ogromno količino dragocenih podatkov na svojem računalniku. Enako pa velja za podjetja, saj imajo na trdih diskih in SSD-jih ključne podatke o svojih strankah, dobaviteljih, poslovnih načrtih ipd. Tako je izguba podatkov na računalniku izredno škodljiva za vsakega uporabnika. To nevarnost pa lahko zmanjšamo, če se zavedamo najbolj pogostih razlogov, ki vodijo do okvarjenega spominskega medija. Seveda pa je najboljše in tudi najceneje, če preprosto izdelamo varnostne kopije vseh ključnih spominskih medijev. V vsakem primeru lahko omejimo škodo izgube dragocenih informacij, če poznamo glavne vzroke, ki poškodujejo naš trdi disk ali SSD.

Vročina uničuje elektronske komponente v disku

Vsak spominski medij je izredno občutljiv na vročino. Znotraj vsakega računalnika pa se nabira omejena količina vročine. To je še posebej opazno v gamerskih sistemih in delovnih postajah. Dolgotrajna uporaba procesorja in grafične kartice lahko hitro segreje vse ostale komponente. Tako se dvigne temperatura znotraj ohišja, kar zmanjša življenjsko dobo vsem komponentam. To pa vključuje trde diske, SSD-je in druge spominske medije. Možnosti izgube podatkov se lahko ognemo, če redno čistimo notranjost računalnika. Tako preprečujemo, da bi prah in druga umazanija poškodovali ventilatorje, ki skrbijo za odvajanje toplega zraka iz računalnika.

Izguba podatkov
Izguba podatkov je izredno škodljiva za vsakega uporabnika.

Nepridipravi nam lahko ukradejo podatke iz računalnika

Dejstvo je, da se v našem modernem svetu ne moremo več izogniti hrambi dragocenih podatkov na našem računalniku. Ta računalnik pa po vsej verjetnosti uporabljamo za mnoge različne aktivnosti, kot je igranje iger, brskanje po spletu, za delo ipd. V vsakem primeru lahko z malo nepazljivosti na svoj sistem namestimo zlonamerne programe. Te pa imajo namen nam ukrasti podatke ali jih zakleniti, ter za njih zahtevati odkupnino. Virusi in nezaželeni podatki so zadolženi za približno 7% vseh primerov izgube podatkov. 

Priporočljivo je, da imamo na računalniku vedno nameščen antivirusni program in požarni zid. Tako uničimo virus še preden ima možnost povzročiti škodo v našem operacijskem sistemu. S tem se tudi zmanjša možnost, da bomo z nameščanjem aplikacij na naš prenosnik ali namizni računalnik namestili virus ali vohunski program.

Človeške napake so vodilni razlog za izgubo podatkov

Skoraj vsakemu uporabniku se je že zgodilo, da je v hitenju ponesreči izbrisal kaj pomembnega na svojem računalniku. V tem primeru ni razloge za paniko. Izbrisane datoteke, aplikacije in drugi podatki so še vedno prisotni na našem disku. V tem primeru je najbolje, da čimprej prenehamo z uporabno računalnika. Tako zagotovimo, da izgubljeni podatki ne bodo prepisani s strani operacijskega sistema,  sam računalnik pa prepustimo strokovnjakom za obnovo podatkov.