Kaj je čebelji koridor?

čebelji koridor

Če niste čebelar in o čebelarstvu veste precej malo, je malo verjetno, da veste, kaj je čebelji koridor. Vsem izkušenim čebelarjem pa je povsem jasno, da brez takšnega pripomočka verjetno ne bo dobre letine. Gre namreč za napravo, ki preprečuje čebelji rop.

Dokazano je, da se s čebeljim koridorjem, ki se ga v času nevarnosti ropa čebel vstavi v žrelo panja, lahko občutno zmanjša moč čebel napadalk, obenem pa se dobro poveča tudi sama obramba sposobnosti čebel stražark.

Kako se koridor za čebele uporablja?

Čebelji koridor se mora združiti s čelno deščico, nato se vstavi v panje žrelo. Pred vstavitvijo je treba obvezno preveriti, ali so v panju slučajno kakšne morebitne ovire, ki bi onemogočale vstavljanje koridorja. Če so, se te ovire primerno odstranijo ali pa je potrebno čebelji koridor primerno skrajšati, in sicer na za to predvidenih mestih.

čebelji koridor za preprečevanje čebeljega ropa
S čebeljim koridorjem, ki se ga v času nevarnosti ropa čebel vstavi v žrelo panja, se lahko občutno zmanjša moč čebel napadalk, obenem pa se poveča tudi obramba čebel stražark.

S pomočjo zapiralne deščice se lahko delno ali pa povsem v celoti zapira vhod v koridor za čebele. Zapiralna deščica se praviloma vstavi v čelno deščico.

Koncept čebeljega koridorja

Koncept koridorja za čebele za preprečevanje ropa čebel je dobro preverjen. Čebelarji pa ga lahko uporabljajo v najrazličnejših oblikah.

  • Nekateri koridorji so izdelani iz pločevine, spet drugi cevi, pomembno pa je, da se ustvari njegov učinek.
  • Takšni pripomočki za preprečevanje čebeljega ropa se seveda ves čas nadgrajujejo.
  • Proizvajalci dobro poskrbijo za to, da je lahko ravno čebelji koridor lahko najučinkovitejši in dobro preverjeni način za zaščito čebel pred ropom drugih čebel.

Čas vstavljanja koridorja za čebele

V žrelo panja je treba čebelji koridor vstaviti konec pašnega obdobja. To je nekje v mesecu juliju oziroma po zadnjem točenju medu, tedaj ko se prične krmiljenje čebel. Koridor mora v panju ostati vse do zime. Tedaj se ga lahko iz panja vzame. S tem čebelarji zagotovijo boljše zračenje panja in s tem tudi olajšanje čebelam odnašanje mrvic iz panja.

Čebelji koridor za preprečevanje čebeljega ropa

Vstavljen koridor torej preventivno odlično deluje proti ropom čebel. Ko je v panj vstavljen, se praviloma čebelji rop sploh ne more razviti. Mnogi njegovo uporabo radi primerjajo z metodo zoževanja panjskega žrela. Omenjena metoda sicer lahko nekoliko zmanjša moč napada čebel, a v večini primerov ne zmore preprečiti ropa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *