Catan – najbolj priljubljena igra zadnjih dveh desetletij

Družabne namizne igre so še vedno izjemno priljubljene, čeprav so dandanes na voljo številne mikavne računalniške igre. Veliko prijetneje pa tudi koristneje se je s prijatelji igrati v živo kot na daljavo. Če ne drugega lahko soigralčev nasmeh ali njegovo jezo bolj pristno začutimo. Tudi sicer fizične aktivnosti ponujajo številne prednosti – tako pri otrocih kot odraslih osebah.

Namizna igra Catan pa je sploh nekaj posebnega in prvovrstnega. Velja za najbolj priljubljeno igro v zadnjih dvajsetih letih in njena popularnost kar ne pojenja. Aktivnost je namenjena igranju treh do štirih oseb naenkrat, v povprečju traja 90 minut, igralci morajo biti starejši od deset let.

Tekmovanja in svetovno prvenstvo v namizni igri Catan

Naseljenci otoka Catan so luč sveta ugledali leta 1995. Od tedaj najprej je igra povezana z njimi postala ena od najpopularnejših iger vseh časov. Že ob izidu jo je igralo na milijone oseb. Vsako leto pa se celo prirejajo številna tekmovanja v tovrstni namizni igri in celo svetovno prvenstvo. Rdeča nit namizne aktivnosti je simpatično prepletanje gradnje cest, mest in trgovanja s surovinami.

Namizna igra Catan pa je sploh nekaj posebnega in prvovrstnega. Velja za najbolj priljubljeno igro v zadnjih dvajsetih letih in njena popularnost kar ne pojenja.

Igra Catan na začetku od udeležencev zahteva, da izberejo, katera polja želijo nadzirati. Polja so označena s številkami od 2 do 12. Ko je posamezni igralec na potezi, mora metati dve kocki. Število, ki pri tem pade, sproži produkcijo surovin na vseh poljih z enako številko. Ker števila med 6 in 9 padejo najpogosteje, so tudi najbolj zaželena.

Pogajalske sposobnosti in dobra ponudba

Kocka igre Catan vas seveda ne bo ubogala vedno. Še zlasti v tem primeru vam bodo dobro služile vaše pogajalske sposobnosti in seveda dovolj dobra ponudba. Izmed svojih petih surovin – les, žito, volna, kamen in opeka – lahko eno zamenjate z drugimi soigralci.

Po plošči morajo igralci igre Catan premikati tudi žeton roparja. Ta preprečuje produkcije surovine na izbranem polju. Na takšen način se lahko nagaja igralcem, ki jim gre še posebej dobro. Med aktivnostjo pa se postavljajo tudi mesta in ceste. S tem povečujete produkcijo surovin na poljih v bližini. V pristaniščih prebivalcev Catan prav tako lahko menjate surovine. Še posebej v primeru, če jih z vami noče menjati noben soigralec.

Preberite si še naslednji članek: Prtljaga po merah malih junakov

Kupuješ nov kovček zase, za svojega otroka ali kot darilo, a ne veš kaj izbrati? Pred nakupom preglej celotno ponudbo kovčkov, jih primerjaj med seboj ter se tako izogni napačni odločitvi.