Škarje za živo mejo so najboljši prijatelj vsakega vrtnarja

Vsak ljubiteljski vrtnar, ki na svojem vrtu ali zelenici goji drevesa, grmovje in rože, ve, kako težavno je lahko, ko jih je treba rezati in rastlinam dati obliko. Za to seveda potrebujemo ustrezno orodje. Pravzaprav temu služijo prav škarje za živo mejo in nam bodo pomagale olajšati to nalogo in znatno prihraniti dragoceni čas. Hkrati bodo vse zelene površine postale preprosto čudovite. Danes se je na trgu vrtne opreme pojavilo veliko število modelov, ki zagotavljajo učinkovito delo na vrtu tako amaterjem kot profesionalcem.

Kakšno nalogo imajo torej omenjene škarje? Režejo grmovje – to je razumljivo.  Toda kako jih režejo? Zakaj, grobo rečeno, ne bi vzeli motorne žage in odrezali ves presežek? Načeloma škarje opravljajo delo obrezovalnika, tudi če so različnih debelin. Na samem rezu se veja ne razlomi, mesto reza je gladko in čisto. Zahvaljujoč tako občutljivemu delu vaš grm ne bo odmrl v brstih, ampak bo še naprej rastel, vendar v prilagojeni obliki. Grm bo tako bolj zdrav in zadovoljen z življenjem.

Živa meja je kot ogledalo vsakega lastnika. Urejanje žive meje je lahko prava nočna mora brez nepravilne opreme. 

Škarje so eno najbolj vsestranskih orodij za vsakega imetnika žive meje. Sodobne električne škarje se uporabljajo za nego nasadov sadja in jagodičja (drevesa, grmovnice), za rezanje zelene žive meje, za čiščenje površin goščav, nekateri modeli pa so primerni tudi za nego trate.

Glavni delovni “organ” škarij je kovinski del, opremljen z zelo ostrimi zobmi na obeh straneh. Če morate na svojem vrtu izvajati prilagojeno delo in ga nekoliko oplemenititi, so za vas primerne baterijske ali električne škarje za živo mejo. Njihova moč je veliko manjša, delujejo pa tudi bolj nežno.

Med nespornimi prednostmi te enote so naslednje:

  • raznolikost vrst. Škarje so visoko specializirane in univerzalne ter se brez težav spopadajo z raznolikim delom pri negi različnih rastlin;
  • zamenjava rezila. Ne samo, da ga nadomestimo, ampak jih naredijo veliko bolj produktivne;
  • udobje. Pri delu s škarjami vam ni treba držati vej;
  • moč. Zmogljive škarje zlahka obvladajo tako tanke veje kot mlada drevesa (do 30 mm v premeru).

Vsekakor so škarje odličen pripomoček pri urejanju tako žive meje, kakor drugih rastlin. So skorajda najboljši prijatelj vsakega vrtnarja. Bodisi z njimi obreže odvečne dele ali pa rastline zgolj oblikuje in jim zagotavlja odlično obliko. Za prijeten in urejen videz je potrebno poskrbeti, če pa imamo na voljo ustrezno opremo, pa je delo toliko enostavnejše.