Nasveti za pripravo na veliki dan

Ko nevesto vprašate, naj opiše svoj poročni dan, je odgovor “Ne spominjam se natančno, vse je nekoliko megleno” zelo verjeten. Poročni dan je nabit s čustvi in razburljivim dogajanjem. Nevesta in ženin si želita ohraniti vsako podrobnost, tudi na fotografskem papirju, da bi lahko svoj veliki dan podoživljala še leta kasneje, zato mora biti fotografiranje poroke na vrhunskem nivoju.

Vsak trenutek je zgodba zase, vsaka fotografija pa del naše poročne pravljice. Foto: Vanessa Tivadar Photography

Izbira poročnega fotografa – prvi koraki

Pomemben del tega je tudi izbira poročnega fotografa. Začnita s tem, da si zastavita vprašanje, kakšen stil fotografije vama je najbolj všeč, in se uskladita glede svojih želja. Nato obiščita spletne strani poročnih fotografov, da si ustvarita prvi vtis o njihovem delu prek fotografij. Vsekakor pa je dobro povprašati tudi pare, ki so že izkušeni in imajo izkušnje s poročnimi fotografi. Sestavita seznam dveh ali treh fotografov, katerih dela vama najbolj ugajajo, in jih obiščita.

Vprašanja za poročnega fotografa

Odločita se, kateri slog fotografiranja vama je všeč. Pri klasičnem slogu se pričakuje več poziranja in tradicionalnih portretov. Pri reportažnem slogu fotograf ostaja neopazen, posnetki pa so bolj spontani. Lahko pa tudi združi oba stila. Pomembno je, da si med obiskom ogledata njegove fotografije, način obdelave in postavitev v albumu.

Čas prisotnosti fotografa

Pomembno vprašanje je, koliko časa bo fotograf preživel z vama. Ali bo zajel samo poročni obred ali pa bo prisoten od začetka priprav, ko se nevesta ureja, vse do razreza poročne torte in morda še dlje. Kaj pa, če se poroka zavleče? Ali bo lahko ostal, kolikor dolgo bosta želela? Ali pa bo fotografiral zgolj vajino poroko tistega dne?

So vaši potni stroški všteti v ceno?

Pomembno vprašanje je, ali so potni stroški poročnega fotografa že vključeni v ceno. Priporočljivo je, da fotograf sam organizira svoj prevoz, da lahko prispe na prizorišče poroke pred nevesto, ženinom in povabljenci. Če so razdalje med lokacijami na vajini poroki precejšnje, upoštevajta, da lahko potni stroški predstavljajo pomemben delež v skupni ceni.

Originalni posnetki – kdo je lastnik?

Pomembno je tudi, da se pozanimate, ali bosta dobila originalne posnetke in pod kakšnimi pogoji. Večinoma vama fotograf posnetke proda, kar vam omogoča razmnoževanje za prijatelje in sorodnike, vendar brez njegovega dovoljenja jih ne smeta objavljati. Fotograf ostane lastnik avtorskih pravic nad posnetki.

Cena fotografij – dolgoročna vrednost

Cena fotografij se vam morda sprva zdi visoka, vendar se lahko po več letih zavedate, da so prav fotografije tiste, ki vam omogočajo podoživeti mesece priprav in vse podrobnosti poročnega dne. Za fotografije pričakujta od 10 do 20 odstotkov poročnega proračuna. Spomnite se, da nizka cena ni nujno najboljša izbira, saj izgubljenih trenutkov ni mogoče ponoviti.

Vsebina dogovorjene cene – kaj je vključeno?

Preden se odločita, se pozanimajta, kaj vsebuje dogovorjena cena. Ali je v njej vključeno samo fotografiranje ali tudi izdelava albuma? Prav tako se pozanimajta glede stroškov oblikovanja in obdelave fotografij. Če vam je všeč slideshow s fotografijami, se prepričajta, ali je to del paketa. Podpisana pogodba, ki jasno opredeli vse te elemente, bo zmanjšala morebitne nesporazume in neprijetna presenečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *