Kako trenirati po porodu ob diagnozi diastaze rektusov?

Kako trenirati po porodu

Diastazo rektusov imenujemo tudi razcepljanje ali razcepitev rektusov, pri čemer se vrzeli med dvema deloma trebušne mišice razširijo. Razcep se pojavi na točno določeni mišici na sprednjem delu trebuha, kjer mišica vsebuje kolagenske strukture vezivnega tkiva. Diastaza rektusov se največkrat pojavi pri ženskah, katere so nedavno rodile. Pri mnogih ženskah je mišični razpon na vezivnih tkivih na trebuhu še vedno razširjen tudi po osmih tednih od povitja potomca.

Poleg estetskih pomislekov je diastaza rektusov povezana s šibkim jedrom in medeničnim dnom. To lahko privede do pomanjkanja moči in stabilnosti v celotnem medeničnem predelu in srednjem delu.

Kako trenirati po porodu

Diastazo rektusov je potrebno obravnavati kot del integriranega programa, namenjenega ponovni uskladitvi in okrepitvi celotne osrednje mišice. V nadaljevanju opisujemo določene vaje pri vprašanju, kako trenirati po porodu ob diagnozi diastaze rektusov.

Vaja povezovanja z globokimi jedri mišic

Najprej moramo najti in se povezati s svojimi globokimi jedri mišic v telesu. Pri tem nežno povlecimo trebuh nazaj do hrbtenice, vendar pri tem ne višamo ali napenjamo prsi in ramen. Ko ob tem izdihnemo, bomo začutili pravo mišico, na kateri je potrebno vaditi. Pri vprašanju kako trenirati po porodu, moramo poleg trebušne mišice upoštevati še istočasno delovanje medenice, ramen in prsnega koša.

Kako trenirati po porodu

Želodec mora biti pri tem umirjen, zadrževanje diha pa ne sme biti predolgo. Ob zadrževanju diha bomo začutili mišico, ki je odgovorna za diastazo rektusov. Pri zadrževanju diha rahlo premikamo rebra in ramena, vendar pri tem ne potiskamo bokov naprej ali nazaj. Te vaje nam bodo pokazale, da prečni premik mišice ni dovolj zategnjen, zato ga moramo okrepiti.

Preberite naslednji članek: Z rednim servisom ohranimo kolo v najboljšem stanju

Podjetje, ki nudi servis koles Novo Mesto, ponuja celovito paleto možnosti servisiranja, od osnovnih nastavitev in popravil do celovitih remontov. Ne glede na to, ali potrebujete pomoč pri preprostih opravilih, kot je popravilo prazne pnevmatike, ali pri zahtevnejših, kot je zamenjava dotrajanih delov, so vam na voljo. Zavedajo se, da so potrebe vsakega kolesarja drugačne, zato ponujajo vrsto servisnih paketov, ki jih lahko prilagodijo vašim individualnim zahtevam.

Vadbe za poravnavo medeničnega dna in trebušne mišice

Najprej moramo poskrbeti za ustrezno poravnavo trebušnih mišic, saj to predstavlja vzrok za prekomerno pritiskanje na medenično dno. Nato se moramo naučiti, kako učinkovito in pravilno trenirati po porodu s tem, ko izberemo primerno telesno aktivnost.

Pri načrtovanju programa telesne aktivnosti se je dobro posvetovati z izkušenimi trenerji, kateri bodo znali ustrezno svetovati. Priporočili bodo posebne vaje za krepitev trebušnih mišic in medeničnega dna. Prav tako bodo trenerji namenili posebno pozornost krepitvi prečne mišice, katera je odgovorna za nastanek diastaze rektusov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *